NINA + FILIP

Igranje ljubavi je igranje šaha

Autor: srđan sandić

Dizajn bez naslova (35)
Fotografija: Marko Todorov/ Cropix

U GG Talku ugostili smo glumca i redatelja Filipa Šovagovića i glumicu, redateljicu Ninu Violić, kao umjetničke suradnike, ali i kao privatne partnere. 

Žena popularnog pokojnika” Šovagovićev je great coming back u &TD, kazalište u kojem je, uz HNK Split i Gavellu, bio najčešće angažiran. Ovaj put je u trostrukoj ulozi – osim teksta i režije, on je i na sceni, s gitarom. Nina Violić se nakon godina impresivnog staža vraća na scenu teatra &TD koja je u velikoj mjeri odredila njezinu karijeru i status glumačke ikone (sjetimo se samo “Gospođice Rice, puno prije geopolitike bila je glazba” ili “Tri sestre” u režiji Darija Harjačeka).

Ova suradnja potaknula nas je na ideju moderiranog dijaloga koji su ovi vrsni, svestrani umjetnici izveli. Odabrane su vječne, neiscrpne a trajno fascinantne teme i motivi: san, ljubav, voljenje drugog, strah… Gotovo da i nema supstancijalnog razgovora van ovih tema, barem ne u okvirima “umjetničkog” pa ako hoćete i “stvarnosnog”. Šovagović i Violić na sceni &TD-a govorili su kao privatni i umjetnički partneri.

IGRANJE LJUBAVI

Igranje ljubavi je igranje šaha – ili, u kojoj vezi su te dvije „igre” – koje poteze moramo naučiti da bi preživjeli ili barem opstali u tim igrama?

SREĆA

Bojimo li se više kada je nema ili kada je ima, pa čak i u „viškovima”?

IGRANJE ŽIVOTA – SCENA VS. STVARNOST

Ili koliko je teško odvojiti „glumačku igru”od svakodnevne, životne igre? Kako se isključiti iz manipulacije?

RAD (LJUBAVI) I STRAH 

Kako se „radi” na ljubavi i što je sa strahom u našim unutarnjim dinamikama?

VOLJETI DRUGOG

Postajemo li tim činom kompletniji? Kada se usuđujemo voljeti?

SAN

Kakvi su narativi naših snova?