gg

Redefiniranje glama, svaki dan

Tekst: Ines Madunić

Dizajn bez naslova (31)
Fotografija: IMAXtree

Glam ili produženo – glamur – gotovo je zločesta riječ. Kad označite nekoga ili nešto glamuroznim, postoji potreba za određenim odmakom; bojazan od toga da netko ili nešto – ili baš vi – budete izdvojeni od svega ostaloga zbog površnosti. Glamur je u redu u Hollywoodu, ne kod nas – tako otprilike ide razmišljanje. Mi smo svaku takvu “logiku” odlučili odbaciti i postaviti svoju definiciju glama, toliko snažnu i pozitivnu da će se prvotna definicija nekakvog površnog, banalnog i taštog zadovoljstva potpuno izgubiti i zaboraviti.

Jer glam se pronalazi u sasvim svakodnevnim stvarima i događajima, u nekim možda neočekivanima, kao i posve nevjerojatnima.

Prvo što smo odlučili pretvoriti u glam bile su kultura i umjetnost. Dosad su one bile glam samo ako se radilo o nekom izdvojenom crvenom tepihu na premijeri, ali u našoj definiciji kultura je već sama po sebi glam. Ona je luksuz koji mora biti dostupan, ali i razumljiv svima. Nema mistifikacije – ona je inkluzivna i esencijalna, njome opisujemo svijet oko sebe, dublje proživljavamo vlastito društvo i lakše razumijemo ona druga. Zato su teme koje se tiču kulture i umjetnosti među našim glam prioritetima. Tu su intervjui s mladim kreativcima koji tek počinju graditi svoj portfolio i umjetničku priču, ali i oni koji su nam svima poznati i već nas dugo inspiriraju.

To ne znači da zapostavljamo popularnu kulturu i teme poput mode i ljepote. Glam samo po sebi, zar ne? Da, ali s twistom. Moda i ljepota za nas nisu banalne teme, nego polazište rasprave o popkulturalnim fenomenima. Zašto je nešto “u modi”, zašto nosimo ono što nosimo u ovom trenutku? Zašto izgledamo ovako kako izgledamo, odnosno zašto želimo izgledati ovako? Zašto naši domovi izgledaju ovako? Što je pozadinska priča? Povezati činjenicu da imamo neopisivu želju kupiti te određene cipele i torbicu s društvenim kretanjima u svijetu – sve to za nas je čisti glam. Što gledamo, slušamo, čitamo, koga podržavamo, tko nas inspirira…

 

Dizajn bez naslova (33)

Posvećeni smo prezentiranju tema iz života na inteligentan i intrigantan način. Ekologija, nejednakost u bilo kojem području života, normalizacija nekih društvenih stigmi za koje mislimo da su zastarjele, razgovori o seksu, masturbaciji, menstruaciji, ženskoj solidarnosti, građenju karijere, mentalnom zdravlju, međuljudskim odnosima… Sve su to teme o kojima promišljamo, propitujemo ih, okrećemo naglavačke, izazivamo ustaljene kalupe, ni u jednom trenutku ne podcjenjujući našu publiku, kao ni bilo koju temu koju izaberemo.

Kad god razgovaram s nekim za Glam, volim postaviti pitanje: “Što je za vas luksuz?” Suprotno očekivanjima mnogih, koji bi mogli pomisliti da je najčešći odgovor: “Moja Gucci torbica” ili “Moj savršeno uređen stan”ili “Daleka i egzotična putovanja”… Ne, najčešći odgovor je: “Raditi ono što voliš i od toga živjeti.” Privilegija je svaki dan redefinirati glam i živjeti od toga. Nadamo se da i vi osjećate naš novi glam koji vam strastveno donosimo i da ćemo zajedno nastaviti redefinirati kodove luksuza.